Preparant els camins i paisatges, un moment...

load_timeout

D'acord

Paratges naturals del Pallars Jussà

Gaudint dels paisatges

Sentint la naturalesa

Rutes pel Pallars Jussà

Sortir en familia pel Pallars Jussà

Cultura i innovació

blog

Blog de La Carreta i l'ecoturisme

Escrit per Montse el 12 de Juliol del 2017 a les 12:15

Energia sostenible en els espais i entorns naturals

La tracció animal com energia sostenible en transport turístic, treballs agrícoles i forestals.

Utilització de l’arc de desembosc
Utilització de l’arc de desembosc

"L’energia sostenible es pot definir com aquella energia capaç de satisfer les necessitats presents sense comprometre els recursos i capacitats de les futures generacions. L’energia sostenible està composta d’energies renovables i alternatives."

En l'actualitat per a la gestió dels espais naturals s'utilitza un tipus d’energia (fòssil) que comporta una sèrie d'incidències nocives per l'ecosistema, que cada vegada resulten més visibles. Per les explotacions forestals o per l'obtenció de biomassa s'utilitzen grans màquines que produeixen un excés de soroll, contaminació atmosfèrica i de les aigües. Els danys medi ambientals, en fauna i flora que produeixen aquestes energies son considerables, malgrat les enormes avantatges "econòmiques i laborals" que han produït en els últims segles en l'actual economia lineal centralitzadora.

Per això, per minimitzar els danys esmentats s’ha d’apostar per la substitució de l’energia fòssil per les anomenades energies renovables, amb capacitat de poder reduir les fonts d’energia fòssil i els seus efectes nocius.

Per a la gestió forestal sostenible i respectuosa dels espais naturals, l’estratègia a seguir en els països més desenvolupats de la UE, és la re introducció de la tracció animal com a font d’energia renovable, sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Donant així suport a una nova economia circular i de proximitat.

Estudis recents (Alfred Ferris, professional i formador en treball agrícola i forestal amb tracció animal) demostren que utilitzar el cavall en desembosc o neteja de restes de fusta, proporciona:

  • Més agilitat i rapidesa
  • Minimitza els impactes sobre el sòl
  • Respecta les zones especialment més sensibles com rius, rierols o cursos d’aigua. Llocs de nidificació, espècies vegetals o animals protegits.
  • Parcs naturals, zones LIC, ZEPA, boscos d’especial interès paisatgístic
Neteja de fusta talada a l’entorn del Pantà de Sant Antoni
Neteja de fusta talada a l’entorn del Pantà de Sant Antoni

Quan parlem de recuperar la tracció animal ho fem des de la vessant actual, l’anomenada tracció animal moderna, en la que s’utilitzen varies tècniques i eines innovadores, des del tir directe amb animals, utilització de politges de re enviament, patins, trineus forestals, així com el avantrain i “ trinqueballe” (arc de desembosc) forestal.

Nosaltres, La Carreta, dins del nostre espai d’acció també hem dut a terme tasques forestals amb tracció animal. Hem retirat biomassa dipositada al voltant del Pantà de Sant Antoni i arbres talats que per la seva mida o per estar en barrancs amb fort pendent no varen ser retirats per les màquines. Amb el cavall vàrem poder accedir a ells i retirar-los pel nostre aprofitament d'autoconsum energètic. Afegir que l’espai on actuem és zona del PEIN i xarxa natura 2000.

Per tant són diversos els àmbits on la tracció animal pot intervenir. Des d’Ecotallers amb l’activitat de La Carreta promovem la tracció animal moderna com a eina de turisme sostenible mitjançant recorreguts en carruatge per espais naturals del Pallars Jussà, treballem la terra i gestionem espais forestals. Des de finals de juny estem a La Vall d’en Bas (Garrotxa) portant als nens del casal d’estiu de Sant Privat fins a la piscina municipal. El desplaçament es fa amb carruatge dotat amb llums, intermitents, frens de disc i amortiguació neumàtica, per que la tradició i la cultura no estan renyides amb l’innovació, el confort i la seguretat, sinó que han de complementar-se per respectar el medi ambient.

Comentaris
Afegir comentari
No s'han publicat comentaris encara, sigues el primer.

Comenta en aquesta entrada...

David Ll.

x

Si vols rebre informació d'altres entrades marca la casella
Publica